Nasz przepis na ciasto budyniowe to klasyka: delikatny budyniowy krem na puszystym białkowym biszkopcie. Deser jest prosty w wykonaniu i nie wymaga zbyt dużo czasu, za to efekt z pewnością zachwyci gości.
Zacznij od upieczenia biszkoptu, w tym celu ubij za pomocą miksera 6 białek na sztywną pianę i dodawaj po łyżce cukru pudru dalej ubijając. Wyłącz mikser i dodając po łyżce mąki mieszaj ostrożnie masę szpatułką. Gotowe ciasto przełóż do foremki i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut czyli do tzw suchego patyczka.
W tym czasie zajmij się kremem: żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj mąkę, budyń, 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj. Resztę mleka wlej do garnka, zagotuj i odstaw. Po 5 minutach dodaj do środka mieszankę żółtek oraz całe masło i dokładnie wymieszaj.
Krem może wydawać się rzadki ale stężeje po całkowitym wystudzeniu. Wyłóż krem równomiernie na biszkopt i schowaj do lodówki. Ciasto będzie potrzebować kilku godzin w chłodnym miejscu ale zapewniamy – warto czekać na ten smakołyk.
Comments