Ciasto Budyniowe dla prawdziwego łasucha. Tak dobrego ciasta jeszcze nie jadłaś.
Nasz przepis na ciasto budyniowe to klasyka: delikatny budyniowy krem na puszystym białkowym biszkopcie. Deser jest prosty w wykonaniu i nie wymaga zbyt dużo czasu, za to efekt z pewnością zachwyci gości.
Składniki na biszkopt:
- 6 białek
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek mąki pszennej
Składniki na krem budyniowy:
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 litr mleka
- 250 g masła
- 80 g budyniu waniliowego
Przygotowanie:
Zacznij od upieczenia biszkoptu, w tym celu ubij za pomocą miksera 6 białek na sztywną pianę i dodawaj po łyżce cukru pudru dalej ubijając. Wyłącz mikser i dodając po łyżce mąki mieszaj ostrożnie masę szpatułką. Gotowe ciasto przełóż do foremki i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut czyli do tzw suchego patyczka.
W tym czasie zajmij się kremem: żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj mąkę, budyń, 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj. Resztę mleka wlej do garnka, zagotuj i odstaw. Po 5 minutach dodaj do środka mieszankę żółtek oraz całe masło i dokładnie wymieszaj.
Krem może wydawać się rzadki ale stężeje po całkowitym wystudzeniu. Wyłóż krem równomiernie na biszkopt i schowaj do lodówki. Ciasto będzie potrzebować kilku godzin w chłodnym miejscu ale zapewniamy – warto czekać na ten smakołyk.
Comments