Prosty i szybki przepis na smakowite włoskie ciasto – na jego wykonanie wystarczy niecała godzina. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy – nawet początkujący kucharze i cukiernicy. Nie wymaga także dużej ilości składników. Rozkosz dla podniebienia – gwarantowana!
Nagrzej piekarnik do 180°C. Do jajek dodaj odrobinę soli i ubijaj aż do uzyskania puszystej piany. Dalej ubijając, dodaj cukier. Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj go do masy. Następnie dodaj mleko i olej roślinny i mieszaj do powstania jednolitej masy.
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko, aby pozbyć się grudek i także dodaj do masy. Ponownie wymieszaj. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz przez 30 minut.
Ciasto udekoruj według uznania. Najlepiej smakuje z owocami lub czekoladą. Warto eksperymentować z innymi dodatkami, takimi jak lukier czy cukier puder, ponieważ każde połączenie nadaje temu deserowi unikalny smak, idealnie łączący się z lekkością i słodkością ciasta.
Comments