Przygotuj te pyszne tureckie ciasteczka. Moi domownicy są zachwyceni smakiem. Robię co weekend.

Tureckie ciasteczka, które smakują lepiej niż pączki? Mamy na nie przepis!

Cała nasza rodzina, bez wyjątków kocha jeść słodycze w każdej postaci. W naszym domu niemalże zawsze są jakieś słodkie przekąski. Staram się również własnoręcznie przygotowywać rozmaite desery.

Ostatnie wakacje spędziliśmy w Turcji, gdzie z wielką ochotą próbowaliśmy lokalnej kuchni. W szczególności przypadły nam do gustu pyszne ciasteczka oblane syropem cukrowym. Po powrocie długo szukaliśmy przepisu, który pomógłby nam odtworzyć wakacyjne wspomnienia smakowe. Dzisiaj dzielimy się z wami naszą recepturą.

Składniki, których potrzebujecie:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 80 g masła
  • 450 ml wody
  • 20 ml soku z cytryny
  • 300 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę z dodatkiem masła w rondelku na średniej mocy palnika. Dodaj przesianą przez sito mąkę i mieszaj używając drewnianej szpatułki aż do uzyskania kremowego ciasta. Zdejmij rondel z kuchenki. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.

Następnie ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Rozgrzej olej. Wciskaj do niego ciasto, ucinając je nożyczkami. Z ciasta mają powstawać “małe kiełbaski”. Uważaj, aby ciastka podczas smażenia nie stykały się ze sobą.

Smaż na złocisty kolor. Wyciągaj je łyżką cedzakową i odsączaj nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotuj słodki syrop z soku z cytryny, 200 ml wody i cukru.

Całość gotuj przez 15 minut. Na koniec zanurz ciasteczka w syropie na 10 minut. Po wyjęciu są one gotowe do spożycia.

Deser możesz serwować z kawą bądź herbatą. Tulumba możesz również oblać czekoladą i posypać rozdrobnionymi orzeszkami. Nie bój się eksperymentować w kuchni!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!