Wystarczy już kilka składników, by przygotować pyszne ciastka tureckie – wyśmienitą alternatywę dla tradycyjnych pączków.
Na przyjęcie mile widzianych gości warto przygotować coś z przysmaków orientalnych.
Nawet gdy nie czujemy się na siłach sporządzić w takim stylu danie główne, wystarczy podkreślić rangę spotkania niecodziennym deserem. Mogą to być tureckie ciasteczka tulambu skąpane w syropie cukrowym. Goście będą zachwyceni ich oryginalnym smakiem.
Składniki
- 250 g mąki pszennej,
- 80 g masła,
- 4 jajka,
- około 300 ml oleju słonecznikowego,
- 450 ml wody.
- 200 g cukru,
- 20 ml soku z cytryny.
Wykonanie ciasta
W niewielkim rondelku należy zagotować 250 ml wody z dodatkiem masła. Potem wsypuje się przesianą przez sitko mąkę. Utrzymując garnek na średnim ogniu mieszamy powoli ciasto aż do osiągnięcia jednolitej masy. Po zdjęciu rondelka z palnika dodajemy po kolei jajka, nadal ciągle mieszając drewnianą szpatułką. Czynność tę kontynuujemy aż do pełnego połączenia się składników.
Potrzebny będzie foliowy dozownik cukierniczy a wąską końcówką. Wkładamy do niego ciasto i pozostawiamy na chwilę. W tym czasie rozgrzewamy na głębokiej patelni olej słonecznikowy. Po osiągnięciu przez tłuszcz odpowiedniej temperatury wyciskamy na patelnię ciasto tak, aby powstały wałeczki o długości około 5 – 7 cm.
Nie powinny one być wkładane zbyt gęsto, by się ze sobą nie stykały. Trzeba je co chwilę obracać żeby uzyskały jednolity złoty kolor z każdej strony. Po wyjęciu odsączamy nadmiar tłuszczu przez ułożenie ciasteczek na papierowym ręczniku kuchennym.
Przygotowanie syropu
Pozostałe 200 ml wody mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, po czym zdejmujemy patelnię z palnika. Gotowe pałeczki wrzucamy do syropu i pozostawiamy na 10 minut by dobrze nasiąknęły słodką substancją. Po chwili mamy już gotowe ciasteczka tulambu.
Serwowanie
Tureckie przysmaki charakteryzują się bardzo słodkim smakiem i korzennym aromatem. Można więc dodatkowo posypać ciasteczka cynamonem zmieszanym z cukrem pudrem lub rozdrobnionymi orzeszkami, albo polać roztopioną czekoladą. Podajemy jako dodatek do herbaty lub kawy.
Comments