Cytrynowe ciasteczka z tego przepisu pozostają chrupiące nawet przez kilka dni. Zrób od razu więcej, bo są pyszne

Ciasteczka są idealne na każdego rodzaju imprezy lub tak po prostu do kawy. Pozostają świeże i chrupiące nawet przez 3 dni.

Ciasteczka maja słodko – kwaśny smak, ale jeśli nie koniecznie lubisz taki smak możesz zastąpić sok z cytryny większą ilością kwaśnej śmietany. W taki sposób ciasteczka będą miały delikatny kremowy smak. Na pewno będą smakować Tobie oraz innym.

Składniki:

  • 80 gram masła
  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 sztuki jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 sztuka cytryny
  • olej słonecznikowy
  • cukier puder
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Z cytryny zetrzyj skórkę i odłóż ją. Wyciśnij połowę jej soku do miski. Następnie dodaj jajka i cukier i ubij te składniki mikserem. Dodaj śmietanę oraz miękkie masło i ubij ponownie wszystko. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do mieszanki. Teraz możesz użyć startej skórki cytryny i ja także dodać.

Ciasto zagnieć rękami podziel na kilka części (3-4), tak aby dało się je wałkować. Ciasto o średniej grubości 0,5 cm pokrój na małe kwadratowe kawałki.

Na patelnie wlej olej i usmaż na niej ciasteczka, aż będą w złocistym kolorze. Po usmażeniu posyp je cukrem pudrem i rozkoszuj się ich smakiem.

Życzę smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!