Cytrynowe ciasteczka z tego przepisu pozostają chrupiące nawet przez kilka dni. Zrób od razu więcej, bo są pyszne
1 060
Ciasteczka są idealne na każdego rodzaju imprezy lub tak po prostu do kawy. Pozostają świeże i chrupiące nawet przez 3 dni.
Ciasteczka maja słodko – kwaśny smak, ale jeśli nie koniecznie lubisz taki smak możesz zastąpić sok z cytryny większą ilością kwaśnej śmietany. W taki sposób ciasteczka będą miały delikatny kremowy smak. Na pewno będą smakować Tobie oraz innym.
Składniki:
80 gram masła
300 gram mąki pszennej
2 sztuki jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 sztuka cytryny
olej słonecznikowy
cukier puder
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Z cytryny zetrzyj skórkę i odłóż ją. Wyciśnij połowę jej soku do miski. Następnie dodaj jajka i cukier i ubij te składniki mikserem. Dodaj śmietanę oraz miękkie masło i ubij ponownie wszystko. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do mieszanki. Teraz możesz użyć startej skórki cytryny i ja także dodać.
Ciasto zagnieć rękami podziel na kilka części (3-4), tak aby dało się je wałkować. Ciasto o średniej grubości 0,5 cm pokrój na małe kwadratowe kawałki.
Na patelnie wlej olej i usmaż na niej ciasteczka, aż będą w złocistym kolorze. Po usmażeniu posyp je cukrem pudrem i rozkoszuj się ich smakiem.