Cytrynowe ciasteczka z tego przepisu pozostają chrupiące nawet przez kilka dni. Zrób od razu więcej, bo są pyszne
10
Ciasteczka są idealne na każdego rodzaju imprezy lub tak po prostu do kawy. Pozostają świeże i chrupiące nawet przez 3 dni.
Ciasteczka maja słodko – kwaśny smak, ale jeśli nie koniecznie lubisz taki smak możesz zastąpić sok z cytryny większą ilością kwaśnej śmietany. W taki sposób ciasteczka będą miały delikatny kremowy smak. Na pewno będą smakować Tobie oraz innym.
Składniki:
80 gram masła
300 gram mąki pszennej
2 sztuki jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 sztuka cytryny
olej słonecznikowy
cukier puder
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Z cytryny zetrzyj skórkę i odłóż ją. Wyciśnij połowę jej soku do miski. Następnie dodaj jajka i cukier i ubij te składniki mikserem. Dodaj śmietanę oraz miękkie masło i ubij ponownie wszystko. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do mieszanki. Teraz możesz użyć startej skórki cytryny i ja także dodać.
Ciasto zagnieć rękami podziel na kilka części (3-4), tak aby dało się je wałkować. Ciasto o średniej grubości 0,5 cm pokrój na małe kwadratowe kawałki.
Na patelnie wlej olej i usmaż na niej ciasteczka, aż będą w złocistym kolorze. Po usmażeniu posyp je cukrem pudrem i rozkoszuj się ich smakiem.