Moja babcia dała mi eliksir odpornościowy. Używaj go codziennie, aby zapomnieć o chorobie. Oto przepis

Można go dodawać do sosów i potraw mięsnych. Jego smakiem zachwyciło się wielu smakoszy i entuzjastów kulinarnych.

Chrzan, rzadkie warzywo, może pomóc w objawach wielu chorób i dolegliwości. Wyjątkowe właściwości chrzanu znane są od wielu pokoleń. Nic więc dziwnego, że nasze babcie potrafiły przyrządzać z niego domowe syropy i przeciery. Ten przepis warto przypomnieć sobie z dzieciństwa i zrobić go ponownie.

Wyjątkowa mieszanka chrzanowa

Przecier, który powstał na bazie miodu chrzanowego i miodu, może być stosowany jako domowy środek poprawiający zdrowie i wspomagający odporność. Dla wzmocnienia antyoksydacyjnego można dodać do tego przecieru imbir lub cytrynę.

Jest łatwy do wykonania i ma niesamowite właściwości.

  • Chrzan i inne przyprawy mają wiele zalet
  • Wspiera i wzmacnia twój system odpornościowy
  • Jego właściwości przeciwzapalne sprawiają, że jest antyseptyczny.
  • Oczyszcza krew z substancji przemiany materii
  • Zapobiega chorobom serca
  • Obniża i reguluje poziom cholesterolu we krwi.
  • Podwyższa ciśnienie krwi, dlatego jest dobrym wyborem dla osób z niedociśnieniem.
  • Wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne.
  • Zawarte w nim polifenole chronią komórki przed działaniem wolnych rodników.
  • Oczyszcza drogi oddechowe z nadmiaru śluzu.
  • Ma działanie moczopędne i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.

Składniki potrzebne do wykonania chrzanowego purée:

  • 250g chrzanu,
  • 200g wysokiej jakości miodu, najlepiej w postaci płynnej
  • Sok z 1 cytryny.
  • Imbir 3cm

Sposób przygotowania:

Obrać korzeń imbiru i korzeń chrzanu. Chrzan zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Mieszankę odstawić na pół godziny do ostygnięcia. Odcedzić płyn i przecedzić go przez ściereczkę. Mieszankę dobrze wymieszać z miodem i sokiem z cytryny.

Przecier ten dostarczy wielu korzyści zdrowotnych i poprawi Twoje samopoczucie. Chrzan można również stosować w leczeniu konkretnych schorzeń, takich jak ból gardła, zapalenie płuc lub chore oskrzela.

Sok do picia na drogi oddechowe

Chrzan jest niezwykłym środkiem, który zapobiega chorobom dróg oddechowych i oczyszcza je z nich.

Sposób przygotowania:

Obierz korzeń chrzanu, a następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Dodaj 150g miodu do korzenia chrzanu i umieść w słoiku. Nałóż pokrywkę na słoik i pozostaw do ostygnięcia w ciepłym miejscu. Sok można przecedzić przez sito i gotowe.

Syrop może być przechowywany w lodówce przez około 6 dni. Aby uzyskać najsilniejszy efekt, zaleca się spożywać 1 łyżeczkę syropu 3 razy dziennie. Chrzan może być bardzo ostry, dlatego nie należy podawać go dzieciom i osobom z problemami żołądkowymi.

Chrzanowy przecier na ból gardła przygotowany w domu

Potrzebujesz tylko miodu i chrzanu, aby zrobić pastę, która może szybko złagodzić stan zapalny w gardle. W miseczce wymieszaj starty chrzan i 2 łyżki miodu. Umieść w słoiku. Łyżeczka trzy razy dziennie przyniesie niesamowitą ulgę w bólu gardła.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!