Przy chorej tarczycy leki nie wystarczą. Podstawą leczenia jest dieta. Lekarze potwierdzają.
1 779
Przy chorej tarczycy leki nie wystarczą. Podstawą leczenia jest dieta.
Endokrynolodzy, lekarze zajmujący się leczeniem gruczołów jakim jest tarczyca coraz częściej wskazują na to, iż leczenie farmakologiczne jest niewystarczające i musi ono współistnieć z prawidłowo dobrana dietą, z czego żywność należy do tych ważniejszych czynników.
Dobrze dobrane pokarmy mogą pomóc w zmniejszeniu dolegliwości spowodowanych chorą tarczycą.
Można spotkać się z opinią, ekspertów w leczeniu hormonów tarczycy, że należy porzucić produkty zawierające gluten, to znaczy takie do których przygotowania użyto jednego z czterech zbóż: pszenicy, żyta, jęczmień i owies. Trzeba też odstawić wszystkie dosładzane produkty, między innymi słodzone napoje.
Osoby mające choroby spowodowane niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy powinny, a nawet muszą nauczyć się inaczej gotować. Należy też zrezygnować z oleju rzepakowego, a zastąpić go innym tłuszczem, może to być olej słonecznikowy, oliwa z oliwek czy jeśli ktoś lubi smalec.
By pomóc w uregulowaniu produkcji i wydzielaniu hormonów tarczycy należy o nią prawidłowo zadbać, przede wszystkim przez styl życia. Michał Tombak, słynny rosyjski bioenergoterapeuta opracował recepturę na nalewkę z pestek jabłek, ma ona niezwykle pozytywny wpływ na tarczyce.
Oto przepis:
40 pestek z jabłek rozdrobnić i wrzucić do szklanej butelki, następnie zalać to 100 ml spirytusu. Tak przygotowana miksturę w butelce odłożyć na 7 dni w bezpieczne miejsce.
Po tym czasie podawać po 7 kropel na pół szklanki wody, tak aby to rozcieńczyć nalewkę. Pić na 15 minut przed posiłkiem, raz dziennie.