Malinowa Chmurka – nigdy nie jadłam lepszego. Nr 1 w mojej kuchni

Lekkie ciasto o nazwie malinowa chmurka to jedno z najbardziej popularnych ciast. Połączenie lekkiego ciasta, galaretki z malinami, kremu na bazie mascarpone oraz bezy na wierzchu to kompozycja smaku, na który skusi się niejedna osoba prosząc o dokładkę.

Ciasto można modyfikować dodając inne, ulubione i sezonowe owoce, jednak warto wypróbować oryginalną recepturę. Ze względu na czas suszenia bezy ciasto jest trochę pracochłonne, dlatego warto przygotować ją np. dzień wcześniej i dobrze zabezpieczyć.

Składniki na kruche ciasto:

  • 4 żółtka,
  • 45 g cukru,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła.

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i energicznie zagnieść ręką aż do połączenia się składników. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki – oznacza to, że jest dobrze wyrobione. Szczelnie owinąć i schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Można albo rozwałkować go, albo ręcznie ugniatać w celu wypełnienia całej powierzchni blaszki. Wstawić ponownie do lodówki, ale tym razem na 30 minut.

Po upływie tego czasu, ciasto nakłuć widelcem, aby był dopływ powietrza. Piec w wcześniej rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Składniki na warstwę malinową:

  • 3 galaretki o smaku malinowym,
  • 3,5 szklanki wrzącej wody,
  • 600 g świeżych lub mrożonych malin.

Wykonanie: Galaretki rozpuścić w wodzie dokładnie je mieszając. Ostudzić, dodać maliny i wszystko razem wymieszać. Włożyć do lodówki aż do momentu, kiedy galaretka malinowa lekko zacznie tężeć. Jeśli jej konsystencja będzie półpłynna to można już równomiernie wylać ją na kruche ciasto. Ponownie blaszkę włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Składniki na krem:

  • 600 g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%,
  • 250 serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Wykonanie:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem mikserem na sztywno. Następnie dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach przez chwilę ubijać tylko do połączenia się składników, aby nie przebić masy. Wyłożyć ją na stężałą galaretkę i dać ponownie do lodówki.

Składniki na bezę:

  • 4 białka,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • garść płatków migdałowych.

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier, dalej ubijać. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i miksować do połączenia się składników. Taką samą rozmiarem formę wyłożyć pergaminem i wylać na nią masę, wyrównując jej wierzch. Górę posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika.

Piec 60 minut w 140 stopniach. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i suszyć 15 minut. Po ostudzeniu, bezę można już wyłożyć na wierzch ciasta.

Dobrze, aby przed podaniem ciasto było kilka godzin w lodówce, a cały czas znajdowało się w chłodnym miejscu. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!