Prosty przepis na pyszny, chrupiący chlebek – każdemu się uda. Robię codziennie

Ten przepis na chleb dostałam od mojej mamy. Jest prosty w wykonaniu, chleb wychodzi puszysty i chrupiący.

Przepis na ten chleb był w mojej rodzinie od pokoleń. Każdy go spróbuje, zakocha się w tym smaku.
Chlebek jest bardzo delikatny. Wykonanie jest proste, potrzebne będą składniki, które większość z nas ma w swojej kuchni.

Warto wypróbować ten prosty, domowy a przede wszystkim zdrowy chleb.

Składniki:

  • pół litra przegotowanej wody, o temperaturze 35-40 stopni
  • 50 gram drożdży
  • czubata łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • 6 lub 7 szklanek mąki

Przygotowanie:

Z podanych składniki zagnieć ciasto. Jeśli ciasto się za bardzo klei, należy dosypać mąki. Formę do pieczenia wysmaruj olejem. Ciasto wyłóż do połowy wysokości blachy. Następnie blachy przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

A następnie wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie chleb należy piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, chleb musi wystygnąć i jest gotowy do spożycia.

Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!