Zdradzę Wam dzisiaj tajemnicę, jak przygotować buraki w luksusowych restauracjach, aby zaoszczędzić czas i zachować smak
4 581
Zdradzę Wam dzisiaj tajemnicę, jak sprawić aby buraki pieczone w piekarniku zachowały swój wspaniały smak i wartości odżywcze.
Gotując te warzywa w wodzie usuwasz z nich wszystkie cenne pierwiastki śladowe. Oprócz tego, warzywa będą mocno wodniste i pozbawione smaku. Natomiast piecząc je w piekarniku możesz zaoszczędzić dwa razy więcej czasu. Koniecznie wypróbuj tego sposobu i przekonaj się sama!
Składniki:
sól
olej roślinny, około 2 łyżki
burak
Przygotowanie:
Buraka umyj dokładnie używając szczotki lub gąbki do mycia naczyń. Z warzywa usuń nadmiar wilgoci i wytrzyj do sucha używając ręcznika papierowego.
Odetnij końcówki. Jeśli planujesz zrobić więcej pieczonych buraków, postaraj się aby wszystkie warzywa były podobnej wielkości.
Przygotuj folię oraz papier do pieczenia. Papier nasącz wodą. Za pomocą wykałaczki zrób w burakach nakłucia.
Następnie posól. Pod koniec polej buraki olejem roślinnym. Możesz także użyć cukru albo octu balsamicznego, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak warzyw.
Każdego buraka owijaj w papier, a następnie w folię. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz buraki przez 1-1,5h. Sprawdź po upływie godziny, czy buraki są już gotowe.
Dzięki pieczeniu buraków w piekarniku, nie tracą one smaku, są aromatyczne i smaczne. Wszystkie wartości odżywcze zostają zachowane, co czyni buraki wspaniałą i zdrową przekąską. Smacznego!