Turcy, podobnie jak Polacy kochają bułeczki, a smak tych z twarogiem w środku zadowoli podniebienie nawet najbardziej wymagającego łasucha.
To, co charakterystyczne dla tego wypieku to soczyste nadzienie o wyrazistym smaku oraz charakterystyczne ciasto bez drożdży. Wobec tego specjału nie sposób przejść obojętnie!
Do ich przygotowania potrzebne jest:
- Ok.pół kilograma mąki pszennej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Ok. 100 gram masła
- 1 łyżeczka cukru i soli
- ¼ szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego)
- ½ szklanki kefiru
- 1 łyżka octu
- 250 g sera bryndza
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
1. Miękkie masło należy delikatnie, ale energicznie wymieszać za pomocą trzepaczki dodając kefir, ocet sól oraz cukier, a następnie jedno żółtko i dwa białka jajek.
2. Do tak przygotowanej masy należy dodać proszek i przesianą przez sito mąkę cały czas ugniatając. Ważne jest, aby mąkę dodawać stopniowo – etapami nie przerywając ugniatania aż do momentu otrzymania delikatnego ciasta.
3. Następnie tak wyrobione ciasto należy rozwałkować i podzielić na małe, równe kawałki i odstawić do czasu, aż zostanie przygotowane nadzienie do bułeczek. W tym celu należy ser rozmieszać (najlepiej przy użyciu widelca) z jednym całym jajkiem.
4.Przygotowane wcześniej kawałki ciasta należy posypać odrobiną mąki i dłonią uformować z niego kształt placka.
5. Na środku każdego placka umieszcza się kawałek nadzienia i połączyć krawędzie ciasta dobrze zaciskając brzegi, tak by farsz nie wypłynął. Tak przygotowane bułeczki należy umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i na górze każdej bułeczki dokonać niewielkiego nacięcia.