2 jabłka, 3 jajka i mleko… Ten przepis na ciasto budyniowe z jabłkami jest obowiązkowy.

To jabłkowe ciasto budyniowe jest świetne na każdą okazję, ale równie dobrze sprawdzi się do porannej kawy lub codziennej herbaty. Ten pyszny, kremowy deser z jabłkami rozpływa się w ustach.

Składniki na krem

  • 1 jajko.
  • 250 ml mleka,
  • 50g cukru granulowanego
  • 1/2 funta cukru waniliowego
  • 15 gramów skrobi kukurydzianej

Składniki na ciasto

  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej,
  • 100g cukru granulowanego
  • 200g mąki pszennej
  • 1/2 funta cukru waniliowego
  • 2 mniejsze jabłka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak przygotować:

Jajko zmiksować z mlekiem, kryształkami, skrobią. Następnie ugotować budyń. Natychmiast przykryj masę folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się kożucha. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Cukier i jajka zmiksować razem na ciasto. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto wymieszać z pokrojonymi jabłkami. Wyłożyć ciasto do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia. Za pomocą lamówki do ciasta uformować kratkę nad kremem.

Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!