2 jabłka, 3 jajka i mleko… Ten przepis na ciasto budyniowe z jabłkami jest obowiązkowy.
To jabłkowe ciasto budyniowe jest świetne na każdą okazję, ale równie dobrze sprawdzi się do porannej kawy lub codziennej herbaty. Ten pyszny, kremowy deser z jabłkami rozpływa się w ustach.
Składniki na krem
- 1 jajko.
- 250 ml mleka,
- 50g cukru granulowanego
- 1/2 funta cukru waniliowego
- 15 gramów skrobi kukurydzianej
Składniki na ciasto
- 2 jajka,
- 100 ml mleka w temperaturze pokojowej,
- 100g cukru granulowanego
- 200g mąki pszennej
- 1/2 funta cukru waniliowego
- 2 mniejsze jabłka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak przygotować:
Jajko zmiksować z mlekiem, kryształkami, skrobią. Następnie ugotować budyń. Natychmiast przykryj masę folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się kożucha. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Cukier i jajka zmiksować razem na ciasto. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto wymieszać z pokrojonymi jabłkami. Wyłożyć ciasto do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia. Za pomocą lamówki do ciasta uformować kratkę nad kremem.
Comments