Domowe bochenki w 30 minut. Jak spróbujesz z tego przepisu to już nie kupisz ich w markecie.
Tylko domowy chleb może tak cudownie pachnieć, a jego skórka być aż tak chrupiąca. Bochenek wykonany według tego przepisu jest pachnący, smaczny, z delikatnym miękiszem i złotą skórką .
Przypominam sobie smak tego chleba z dzieciństwa…. Jest idealny jako dodatek do dań głównych, a także jako podstawa do pysznych kanapek. Czas zacząć piec domowy chleb!
Domowy bochenek
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 6 g suchych drożdży
- 4 g soli
- 30 g masła lub margaryny
- 100 ml mleka
- 50 ml wody
DO POSMAROWANIA CHLEBA
- 1 żółtko
- 5 g mleka
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce, dodaj margarynę, mleko i wodę. Zagnieć ciasto. Umieść gotowe ciasto w misce, lekko nasmarowanej olejem roślinnym, przykryj folią i przechowuj w ciepłym miejscu przez 30 minut.
Po 30 minutach ponownie wyrabiaj chwilę ciasto. Ponownie przykryj miskę folią i przechowuj w ciepłym, miejscu przez kolejną godzinę.
Z ciasta zacznij tworzyć bochenek. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto i zwiń je w warstwę o grubości około 0,5 cm. Uformuj ciasto w rolkę.
Uformowany w ten sposób bochenek ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut. Za pomocą ostrego noża utwórz charakterystyczne ukośne nacięcia na powierzchni bochenka. Nasmaruj jego powierzchnię żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Rozgrzej piekarnik na 200 stopni. Piecz bochenek przez 30 minut.
Comments