Błyskawiczne rogaliki w 20 min bez jaj i mleka. To tylko kilka składników, a smakują obłędnie !
Kto by pomyślał, że przepis na rogaliki na wodzie może być tak prosty i dostępny dla wszystkich. W dodatku nie zawierają one w sobie jaj i mleka! Nie jest trudno skusić się na ten przysmak, tym bardziej że ciasto, z którego je przygotowano, jest tak chrupiące i pyszne. Już nie wspominając o dobranym pod własny gust nadzieniu.
Koniecznie musisz poznać ten przepis!
Składniki:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 30 g drożdży
- 1 szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 3 szklanki mąki
- 1 słoik dżemu bądź innego ulubionego nadzienia
Jak je zrobić krok po kroku:
1. Pierwszą czynnością jest rozpuszczenie drożdży w wodzie, najlepiej letniej. Do powstałej mieszanki dodajemy cukier, a także szczyptę soli. Osobną miskę wykorzystujemy do przesiania przez sito mąki, tak by była, jak najbardziej gładka. Tak przygotowaną mąkę należy dodać do wcześniej zrobionej mieszanki wraz z olejem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy je na 30 minut w ciepłym miejscu.
2. Kolejnym krokiem jest podzielenie powstałego ciasta na 3 części. Każdą z tych części formujemy w kulkę i rozwałkowujemy tak, by zachowała swój okrągły kształt o grubości około 5 mm. Powstałe kawałki kroimy na równe 8 części jak w przypadku pizzy.
3. Na trójkątnym kawałku wyciętego ciasta umieszczamy dżem bądź inne dowolne nadzienie, mniej więcej w objętości jednej łyżeczki. Ostrożnie zwijamy krawędzie, tak, by nie wypłynęło z ciasta. Następnie rozciągamy wąski koniec ciasta i zwijamy je w rogalik.
4. Tak zrobione rogaliki przekładamy na blaszkę posmarowaną prędzej olejem roślinnym i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.
5. Rogaliki można podawać posypane cukrem pudrem bądź polewą. Smacznego!
Comments