Domowa babeczka z dżemem – nie skorzystasz już z innych przepisów. Szybka w przygotowaniu, najlepsza jaką jadłam

Dzisiaj mam ochotę na babeczkę z dżemem. W swoich zbiorach mam świetny przepis, zaraz go wspólnie wypróbujemy.

Musimy przygotować:

  • 2 jajka,
  • około 100 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • cukier waniliowy (8 g),
  • proszek do pieczenia (16 g),
  • 50 ml oleju najlepiej słonecznikowego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 20 g masła,
  • ulubiony dżem,
  • wiórki kokosowe (jak ktoś lubi).

Jak już wszystkie produkty zgromadzimy, przystępujemy do przygotowania babeczki.

Całe jajka należy wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem. Następnie dolewamy mleko i ponownie mieszamy, olej słonecznikowy i mieszamy.

Mąkę i oczywiście mieszamy, a na końcu proszek do pieczenia i co?… mieszamy.

Mała foremkę keksową smarujemy masłem i obsypujemy mąką, a następie wylewamy do niej połowę (zamieszanego) przygotowanego ciasta.

Jego wierzch smarujemy dżemem i przykrywamy drugą połową ciasta. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do wysokości 180˚C piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Jeśli lubimy wiórki kokosowe to wierzch ciasta możemy nimi posypać.

Deser świetnie smakuje do kawy lub ulubionej herbaty.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!