Domowa babeczka z dżemem – nie skorzystasz już z innych przepisów. Szybka w przygotowaniu, najlepsza jaką jadłam
Dzisiaj mam ochotę na babeczkę z dżemem. W swoich zbiorach mam świetny przepis, zaraz go wspólnie wypróbujemy.
Musimy przygotować:
- 2 jajka,
- około 100 ml mleka,
- 50 g cukru,
- cukier waniliowy (8 g),
- proszek do pieczenia (16 g),
- 50 ml oleju najlepiej słonecznikowego,
- 200 g mąki pszennej,
- 20 g masła,
- ulubiony dżem,
- wiórki kokosowe (jak ktoś lubi).
Jak już wszystkie produkty zgromadzimy, przystępujemy do przygotowania babeczki.
Całe jajka należy wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem. Następnie dolewamy mleko i ponownie mieszamy, olej słonecznikowy i mieszamy.
Mąkę i oczywiście mieszamy, a na końcu proszek do pieczenia i co?… mieszamy.
Mała foremkę keksową smarujemy masłem i obsypujemy mąką, a następie wylewamy do niej połowę (zamieszanego) przygotowanego ciasta.
Jego wierzch smarujemy dżemem i przykrywamy drugą połową ciasta. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do wysokości 180˚C piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Jeśli lubimy wiórki kokosowe to wierzch ciasta możemy nimi posypać.
Comments