Aromatyczne i wykwintne pomidorki – tak przygotowane królują zawsze na moim imieninowym stole.
Fantastyczna świeża, aromatyczna i zdrowa przekąska. Tak przygotowane pomidory królują zawsze na moim imieninowym stole.
Poznaj ten prosty przepis i spraw swoim bliskim miłą niespodziankę rodem z gorącej Italii. Pomidorki sprawdzają się również jako dodatek do dań głównych, w tym ryb i mięs.
Czego potrzebujesz:
- świeże pomidory (około 2kg)
- cukier (100g)
- papryka czerwona (2 sztuki)
- czosnek (2 główki)
- pietruszka (ok 60g, można więcej)
- ocet (60ml)
- olej roślinny (60ml)
- sól (2 łyżki)
Jak przygotować:
Pomidory dokładnie umyj, oczyść z łodyg i pokrój w półksiężyce. Całość włóż do słoika i odstaw.
Następnie usuń nasiona z papryki i pokrój ją w plasterki. Czosnek obierz i grubo posiekaj. Pietruszkę poszatkuj. Wszystkie składniki wrzuć do miksera, dodaj olej i ocet, a także przyprawy (cukier i sól). Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak powstałą marynatą zalej pomidory w słoiku, a następnie okręcaj naczynie, by wszystkie warzywa były otoczone zalewą.
Comments