Przy chorej tarczycy leki nie wystarczą. Podstawą leczenia jest dieta. Lekarze potwierdzają.

Przy chorej tarczycy leki nie wystarczą. Podstawą leczenia jest dieta.

Endokrynolodzy, lekarze zajmujący się leczeniem gruczołów jakim jest tarczyca  coraz częściej wskazują na to, iż leczenie farmakologiczne jest niewystarczające i musi ono współistnieć z prawidłowo dobrana dietą, z czego żywność należy do tych ważniejszych czynników.

Dobrze dobrane pokarmy mogą pomóc w zmniejszeniu dolegliwości spowodowanych chorą tarczycą.

Można spotkać się z opinią, ekspertów w leczeniu hormonów tarczycy, że należy porzucić produkty zawierające gluten, to znaczy takie do których przygotowania użyto jednego z czterech zbóż: pszenicy, żyta, jęczmień i owies. Trzeba też odstawić wszystkie dosładzane produkty, między innymi słodzone napoje.

Osoby mające choroby spowodowane niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy powinny, a nawet muszą nauczyć się inaczej gotować. Należy też zrezygnować z oleju rzepakowego, a zastąpić go innym tłuszczem, może to być olej słonecznikowy, oliwa z oliwek czy jeśli ktoś lubi smalec.

By pomóc w uregulowaniu produkcji i wydzielaniu hormonów tarczycy należy o nią prawidłowo zadbać, przede wszystkim przez styl życia. Michał Tombak, słynny rosyjski bioenergoterapeuta opracował recepturę na nalewkę z pestek jabłek, ma ona niezwykle pozytywny wpływ na tarczyce.

Oto przepis:

40 pestek z jabłek rozdrobnić i wrzucić do szklanej butelki, następnie zalać to 100 ml spirytusu. Tak przygotowana miksturę w butelce odłożyć na 7 dni w bezpieczne miejsce.

Po tym czasie podawać po 7 kropel na pół szklanki wody, tak aby to rozcieńczyć nalewkę. Pić na 15 minut przed posiłkiem, raz dziennie.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!