Ciastka „Minutka” – pyszne ciasteczka w kilka chwil. Tak przygotowała je moja babcia. Sprawdzony przepis

Minutki. Pyszne i dziecinnie proste w wykonaniu ciasteczka.

Poniższy przepis opisuje, jak zrobić tzw. minutki, czyli miękkie ciasteczka przekładane owocowym dżemem. Jest to jeden z najprostszych przepisów na jakiekolwiek wypieki, a w dodatku ciastka są pyszne i idealnie sprawdzają się na kameralnych przyjęciach.

Składniki:

  • 350g mąki (najlepiej pszennej);
  • 120g schłodzonego masła;
  • 100g śmietany (kwaśnej);
  • 50g cukru (białego, brązowego lub zamiennika o innych proporcjach);
  • 1 jajko kurze;
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • Ćwierć łyżeczki soli;
  • Dżem owocowy;

Wykonanie:

Mąkę należy przesiać do osobnej miski. Masło utrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj je z mąką, tak aby otrzymać okruchy. Kurze jajko wbij do osobnej miseczki, a następnie dodaj śmietanę i cukier. Całość ubijaj za pomocą trzepaczki (lub miksera), aby powstała delikatna biała piana. Do mieszanki utworzonej w poprzednim punkcie dodaj sól oraz sodę oczyszczoną.

Całość wlej do miski z okruchami i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki. Ciasto nie powinno być za rzadkie, ponieważ należy wyłożyć je na stół, obsypać mąką oraz zagnieść. Powstałą kulkę podziel na dwie, w miarę równe części oraz rozwałkuj je na dosyć cienkie prostokąty (około trzech lub czterech milimetrów).

Poprzecinaj je tak, aby uzyskać kwadraty o wymiarach około 5×5 centymetrów. Na środek każdego kwadratu wyłóż łyżeczkę dżemu owocowego. Jedne z przeciwległych rogów złącz ze sobą, a drugie pozostaw otwarte, aby nadzienie wyglądało, jakby było zawinięte w serwetkę.

Blachę do pieczenia wyłóż specjalnym papierem lub posmaruj olejem roślinnym. W nagrzanym do 180 stopni Celsjusza umieść ciasteczka i piecz je przez około 10-15 minut.

Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!