Pyszne zapiekanki ze zwykłego chleba. Bardzo sycące i apetyczne. Tak przygotowanych jeszcze nie jadłaś.

Aromatyczne, sycące zapiekanki ze zwykłego chleba idealnie nadają się jako przystawka na domowe przyjęcia albo po prostu na pyszną kolację. To prosty przepis na ciepły posiłek, który może wykonać dosłownie każdy! Spróbuj i przekonaj się o ich niezrównanym smaku.

Do przygotowania zapiekanek-przystawek z chleba potrzeba:

  • 8-10 kromek chleba;
  • 200 gramów szynki, kiełbasy lub innej wędliny;
  • 200 gramów twardego żółtego sera;
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany;
  • 2 jajka;
  • sól, pieprz i przyprawy do smaku;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Krok 1: Kiełbasę lub szynkę pokroić w drobną kostkę, a następnie przełóż ją do miski i dodaj jajka oraz śmietanę. Potem weź ser i zetrzyj go prosto do miski na tartce o grubych oczkach.

Krok 2: Przypraw mieszankę solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, np. ostrą papryką czy suszoną natką pietruszki. W między czasie przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Krok 3: Przygotowaną masę rozłóż równomiernie na kromkach chleba i umieść je wszystkie na blaszce. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 100-150 stopni przez około 20 minut. Gotowe!

Ciekawostka:

Powyższy przepis wspaniale nadaje się do modyfikacji! Do zapiekanek można użyć praktycznie wszystkich dostępnych składników, w zależności od upodobań. W podobny sposób przygotować można np. czosnkowe zapiekanki, czyli chlebki czosnkowe zapiekane z wędliną i szczypiorkiem. Wykonanie identyczne, a efekt – powalający!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!