To pyszne ciasto z kefirem, którego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Smakowi temu nie oprą się smakosze.
0
Nie martw się, jeśli nie masz zdolności do pieczenia ciast. To ciasto jest świetne dla wszystkich grup wiekowych!
Jest pyszne i ma bardzo puszystą konsystencję. Deser ten świetnie nadaje się na niedzielny obiad. To świetna opcja dla gości, którzy przychodzą niezapowiedziani, a Ty nie masz w domu żadnych słodyczy. Jest łatwy w przygotowaniu i można go szybko zrobić.
Składniki
120g masła
250g cukru
3 całe jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150ml kefiru
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sól – szczypta
Lukier
1 szklanka cukru pudru
60 ml mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Przygotuj najpierw formę do ciasta. Wysmaruj ją masłem, a następnie posyp bułką tartą. Następnie włóż masło do miski i dodaj cukier. Ubijać aż do połączenia. Powinno to trwać około 2 minut. Wmieszaj ekstrakt waniliowy i jajka. Kontynuuj ubijanie przez 2 minuty.
Upewnij się, że przygotowałeś osobną miskę. Przesiej do niej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Połącz wszystko. Wymieszaj kefir z płynnymi składnikami do uzyskania gładkiej masy. Wymieszaj suche składniki w małych ilościach.
Umieść masę w blasze. Wygładzić powierzchnię. Piec ciasto przez 40 do 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed wyjęciem sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli jest suchy, oznacza to, że jest gotowy. Wyjmij ciasto z formy, gdy jest jeszcze gorące.
Następnie, przygotuj lukier. W misce połącz cukier puder i mleko. Mieszaj wszystkie składniki aż do rozpuszczenia cukru. Gdy ciasto ostygnie, polej je gotowym lukrem. Smacznego.