Wyśmienite placuszki z mięsem – sycące – w sam raz na pyszną kolację.

Placuszki z mięsem to sposób na pyszne i jednocześnie pikantne mięsne wypieki. Można je przygotowywać z dowolnymi nadzieniami jak np. ser, ziemniaki, fasola, twaróg, mielone mięso.

To już zależy od ulubionych dodatków smakowych. Poniższy przepis to propozycja, w której wykorzystuje się mięso wołowe. Takie danie idealnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i sycącą kolację.

Składniki:

  • 100 ml wody,
  • 150 ml kefiru,
  • 50 ml słonecznikowego oleju,
  • 45 g masła,
  • około 500 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżki drożdży,
  • 700 g wołowiny – wcześniej zmielonej,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki lub koperku,
  • mięsny bulion albo woda,
  • mielona czerwona papryka,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać wodę wraz z cukrem oraz drożdżami aż do połączenia i rozpuszczenia się składników. Odstawić tę mieszaninę na około 10 minut. Po upływie tego czasu wlać jeszcze kefir, wsypać sól, stopione masło i słonecznikowy olej. Do tych składników dodać mąkę pszenną i całość ręcznie zagnieść.

Pojemnik z przygotowanym ciastem zakryć, a potem odstawić na godzinę. Zaleca się, aby umieścić je na natłuszczonej wcześniej roboczej powierzchni. Przygotowując nadzienie należy połączyć obraną i posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem jak również z mięsem oraz ziołami, pieprzem, solą i papryką w proszku.

Do tego wlać odrobinę wody czy też bulionu jeśli posiada się go np. z poprzedniego dnia. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze połączyły się ze sobą. Ciasto, które wcześniej wykonało się trzeba teraz podzielić na trzy części.

Zrobić okrągły placek z niego. Nadzienie także podzielić na trzy części. Pierwszą z nich wyłożyć na środek pierwszego ciasta.

Krawędzie ciasta złączyć u góry mniej więcej na środku, tworząc kulkę, a następnie uformować płaski placek. Gotowy odwrócić na drugą stronę i wstawić do natłuszczonego naczynia do pieczenia.

Wysokość powinna wynosić około 1 cm, natomiast na środku należy zrobić mały otworek.

Wstawić do piekarnika na ok. 15 min. w 250 stopniach. Posmarować potem stopionym masłem.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!