Dzięki temu przepisowi łatwo przygotujesz ciastka z wykorzystaniem twarogu, które wcale nie wymagają pieczenia.

Twaróg to produkt, który bez wątpienia znajdziemy na każdej sklepowej półce. Dokonując zakupu, warto jednak zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu. Jak wiadomo, twaróg cechuje się niską kalorycznością, a przy odrobinie fantazji można wyczarować z niego prawdziwe pyszności!

Słodycze przygotowywane z sera są pyszne, łatwe w przyrządzeniu, a zarazem idealnie wpisują się w koncepcję zdrowej diety i racjonalnego odżywiania. Oto świetny pomysł na wykorzystanie twarogu w kuchni prawdziwego łasucha. Z twarogu można zrobić np. ciastka, których wcale nie musimy piec!

Ich przygotowanie zajmie nam zaledwie 20 minut, a – co najważniejsze – smak sera wzbogacimy ulubionymi dodatkami. Obojętnie, czy to kakao, wiórki kokosowe, orzeszki, sezam, czy migdały. Możemy być pewni, że wszystkie znikną z talerza w niezwykle szybkim tempie.

Nie pozostaje więc nic innego, jak wziąć się do pracy! W tym celu należy przygotować:

  • 400 g twarogu (wybierz ten z najniższą zawartością tłuszczu)
  • 200 g herbatników
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • kakao
  • wanilia
  • cukier

Sposób przyrządzenia:

Przygotowanie słodkiego deseru rozpoczynamy od umieszczenia twarogu w misce. Następnie musimy go rozgnieść i zblendować. Do tak powstałej masy, dodajemy wanilię i cukier, zgodnie z własnymi preferencjami, aby nie była ona zbyt słodka.

Orzeszki i herbatniki należy zmielić i wsypać do twarogu. Po wymieszaniu, można już formować kulki z przygotowanej masy. Te z kolei obtaczamy w składnikach, które lubimy najbardziej. Gotowe ciasteczka wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.

 Przygotowanie smakołyku zajmuje naprawdę niewiele czasu, a ich smak z pewnością zachwyci niejednego zwolennika sklepowych słodyczy.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!