Zestawiając ze sobą liście laurowe oraz czosnek możesz w szybki i łatwy sposób przygotować prozdrowotny napar.

Istnieje bardzo efektywna metoda walki z chorobami takimi jak: nadciśnienie, ból kości o raz stawów, czy zapalenie oskrzeli. W leczeniu tym bardzo pomocny jest czosnek. Wiele osób nie docenia jego właściwości, jest to poważny błąd!

Uzupełnieniem czosnku jest liść laurowy, posiadając go w naszej kuchni, możliwe jest przygotowanie bardzo skutecznego naparu mającego na celu wspomaganie naszego organizmu w walce z powyższymi schorzeniami oraz zwiększenie odporności. Napar ten jest rekomendowany do stosowania stosowania zarówno w okresie jesiennym, jak i zimowym.

Właściwości czosnku

Powszechnie uważa się, iż czosnek zawiera moc substancji wzmacniających organizm i zwiększających jego odporność. Jest to oczywiście prawda. Czosnek jest nieodzownym elementem medycyny naturalnej. Spożycie czosnku powoduje pobudzenie układu odpornościowego naszych organizmów.

Poza powyższą właściwością, czosnek działa przeciwwirusowo, wykorzystując związek zwany allicyną. Dodatkowo wspomaga hamowanie apetytu, co może zostać umiejętnie wykorzystane w diecie ukierunkowanej na zgubienie zbędnych kilogramów.

Czosnek jest z powodzeniem wykorzystywany podczas leczenia alergii u ludzi, a także powszechnej choroby dotykającej ludzi – jaką jest cukrzyca. Należy również pamiętać o najbardziej oczywistej możliwości wykorzystania czosnku – jako przyprawa w potrawach, która cechuje się niezwykle oryginalnym smakiem, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie.

Właściwości liścia laurowego

Również liść laurowy jest niezwykle interesujący z punktu widzenia medycyny naturalnej. Z jego wykorzystaniem możliwe jest sporządzenie herbaty leczniczej. Liść laurowy posiada działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, a także – przeciwzapalne.

Liść laurowy wykorzystywany jest w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, jak również do zmniejszania poziomu cholesterolu we krwi. W walce z tymi przypadłościami przydatne są zawarte w liściu laurowym substancje takie jak cineol oraz eugenol.

Herbata z czosnkiem i liściem laurowym

Składniki niezbędne do sporządzenia herbaty to:

  • 0.5 litra wody,
  • 3 suszone liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku.

Zagotuj przygotowane pół litra wody w rondelku. Po zagotowaniu dodaj do wody liście laurowe i gotuj całość przez trzy minuty. Potem dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, w tym czasie wyłączając palnik studząc przygotowany napar. Aby osłodzić mieszankę, możesz dodać nieco miodu. Przyjęło się, iż należy pić dziennie dwie szklanki takiej herbaty.

Przeciwwskazania do picia herbaty z czosnkiem i liściem laurowym

Herbata ta nie powinna być spożywana przez osoby przyjmujące leki na stałe. W takim wypadku chcąc spożywać ową herbatę, należy przedtem skonsultować się z lekarzem, by upewnić się – że nie bedzie ona kolidowała ze spożywanymi lekami.

Dodatkowo napar z wykorzystaniem czosnku i liścia laurowego nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią.

Należy również zachować ostrożność w ilości spożywanego naparu – zbyt duże jego spożycie skutkować może wzmożoną sennością lub bólami głowy, spowodowanymi stymulacją naszego układu odpornościowego. Nie należy się jednak martwić, jeśli wypijemy więcej naparu, niż wskazano w przepisie. Niepożądane skutki uboczne szybko ustąpią.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!