Ciasto „Zgniły pień” – Mój hit na każdym przyjęciu. Zasmakuje absolutnie każdemu.

Dla osób lubiących niekonwencjonalne rozwiązania w każdej sferze życia, istnieje możliwość zrobienia małej rewolucji w dziedzinie pieczenia.

Przykładem jest ciasto o bardzo enigmatycznej nazwie „zgniły pień”.

Nie ma on jednak nic wspólnego z negatywnym wydźwiękiem swej nazwy. Charakteryzuje się świetnym smakiem i ciekawym wyglądem, zaś jego tajemnica tkwi w bakaliach (śliwki, morele, rodzynki) oraz orzechach.

Ciasto zgniły pień – składniki

Aby przygotować nasze ciasto, potrzebujemy:

  • śmietany – 750 ml
  • cukru – 350 g
  • jajka – 1 sztuka
  • mąki pszennej – 3 szklanki
  • proszku do pieczenia – 2 łyżeczki
  • rodzynek – 150 g
  • suszonych moreli – 150 g
  • śliwek – 150 g
  • orzechów włoskich – 50 g

Ciasto zgniły pień – przygotowanie

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!