Sąsiadka poczęstowała mnie tym deserem – mannik czekoladowy bez jajek smakuje nieziemsko, a robi się bardzo szybko.

Masz ochotę ta coś słodkiego, ale wiesz ze nie jesteś mistrzem kuchni?

Ten przepis jest dla Ciebie! Mannik czekoladowy to idealne ciasto dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni i co najważniejsze – nie może się nie udać! Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 200 g kaszy manny
  • 200 g mąki pszennej
  • 180 ml wody
  • około 180-200 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 10 g cukru waniliowego
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • rodzynki (tyle ile lubisz, do smaku)

Przygotowanie:

Kaszę mannę wymieszaj w misce z cukrem waniliowym oraz ze zwykłym cukrem. Następnie dodaj wodę, całość wymieszaj i odstaw na około 2-3 godziny. Jeśli zamierzasz upiec ciasto dopiero rankiem dnia następnego, przykryj przygotowaną kasze folią i wstaw do lodówki.

Do kaszy dodaj olej słonecznikowy i kakao, dokładnie wymieszaj. Przygotuj formę do pieczenia, nasmaruj ją olejem i delikatnie oprósz mąką, po czym wlej do niej ciasto.

Całość należy piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 40-50 minut, zależnie od piekarnika. Aby sprawdzić czy jest gotowe wystarczy zrobić tak zwany test suchego patyczka, polegający na zanurzeniu w cieście drewnianego patyczka/wykałaczki. Jeśli pozostał suchy oznacza to, że możesz zakończyć proces pieczenia.

Aby podkręcić efekt możesz udekorować swoje ciasto, polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Świetnym pomysłem będzie też przekrojenie go na pół i przełożenie dżemem bądź ulubionym kremem. Tylko od Ciebie zależy która opcja dziś zachwyci Twoje podniebienie!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!