Połączenie standardowej szarlotki z przepysznym twarogiem – zaskoczy Cię niezmiernie. Poznaj nasz apetyczny przepis.

Przygotowanie pysznego ciasta nie musi wcale zajmować wielu godzin ani wymagać nie wiadomo jakich składników.

Wystarczy kilka produktów i wolna chwila, a możemy przygotować wspaniałą szarlotkę w nowym wydaniu z twarogiem. Może ona zaskoczyć niesamowitym smakiem każdego smakosza. Świetnie nada się na deser podczas wizyty gości, a także podczas miłego popołudnia spędzonego przy kawie czy herbacie.

Jej wspaniały smak oraz piękny wygląd sprawiają, że nadaje się również na świąteczny stół. W takim razie zabierzmy się do pracy.

Składniki:

  • 500 gram mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • 1/4 łyżki soli

Składniki na nadzienie:

  • 6 małych lub 4 średnie/dużej jabłka
  • 500 g twarogu
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 80 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanych (jeśli będzie potrzeba)
  • szczypta wanilii, 1 łyżka cynamonu, 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Masło pokrój na mniejsze kawałki i razem z cukrem umieść w misce. Ubij do uzyskania gładkiej masy.

Wbij  jajka, dodaj sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce na 40 min. Po tym czasie podziel na dwie równe części.

Jedną połówkę umieść na papierze do pieczenia w formie. Może posypać jeszcze mąką lub skrobiami.

Pora na nadzienie. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach, dodaj wanilię i cynamon. Twaróg wymieszaj ze śmietaną, cukrem i jajkiem. Na blachę z ciastem umieszczaj naprzemiennie masę jabłkową i serową na wzór szachownicy.

Drugą część ciasta rozwałkuj i przenieś delikatnie na nadzienie. Krawędzie przytnij nożem i połóż na górze.

Ciasto ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Piecz przez 40 min w 180 st. C. SMACZNEGO!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!