Pyszna delikatna szarlotka na mleku. Tak przygotowała je moja babcia. Jeszcze takiej nie próbowałaś.

Zima zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią coraz więcej wieczorów spędzony w domu. Nie ważne czy spędza się ten czas z kotem i książką, czy z bliskimi osobami, warto zaopatrzyć się w pyszne ciasto.

A co oprócz ciasta dyniowego jest najlepsze w tym czasie? Szarlotka! 

Szarlotka, na którą przepis właśnie przedstawiamy, jest nie tylko bardzo delikatna i pyszna, jest także idealnym przepisem dla osób, które nienawidzą ugniatać kruchego ciasta.

Aby przygotować bardzo delikatną szarlotkę na mleku potrzeba będzie:

  • 4 jabłka
  • 350 mililitrów mleka
  • 100 mililitrów oleju słonecznikowego
  • 350 gram mąki
  • 4 jajka
  • 200 gram cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść bułki tartej

Jak wygląda proces przygotowania tej niesamowitej szarlotki?

Najpierw należy przygotować dwie miski, jedną większą, jedną mniejszą. W dużej misce należy ubić jajka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy piana będzie już dobrej konsystencji, trzeba dodać mleko i olej słonecznikowy, a następnie wszystko razem dobrze wymieszać.

W mniejszej misce trzeba wymieszać suche składniki – mąkę, sól, proszek do pieczenia. Następnie połączyć wszystko ze składnikami z większej miski i dokładnie wymieszać.

Gdy masa będzie gotowa, czas zabrać się za jabłka, trzeba je obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Gdy już wszystko będzie zrobione, czas na pieczenie!

Blaszkę należ nasmarować olejem i posypać bułką tartą. Potem trzeba rozłożyć połowę jabłek, wlać ciasto i przykryć drugą połową jabłek.

Ciasto należy piec w 180 stopniach przez 40 minut, najlepiej sprawdzać za pomocą patyczka czy ciasto jest już gotowe. Delikatna szarlotka sprawdzi się idealnie na każdą okazję, nawet te najbardziej niespodziewaną.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!