Chleb wychodzi z tego przepisu przepysznie. Wyjątkowo prosty i szybki przepis dla amatorów pieczenia

Chleb to nieodłączny element niemal każdego śniadania, a także wielu innych posiłków.

Niestety, jakość pieczywa sprzedawanego w piekarniach pozostawia wiele do życzenia. Jak się jednak okazuje istnieje sposób na to, aby każdego dnia posiadać na swoim stole wysokiej jakości, pyszny, domowy chleb.

Wykonacie go z przepisu podanego poniżej.

Składniki:

  • mąka krupczatka – 1kg,
  • drożdże – 50g,
  • letnia woda – 0,9l,
  • cukier – 3 łyżki,
  • sól – 1,5 łyżki,
  • otręby pszenne – 1 szklanka,
  • siemię lnianie – 6 łyżek,
  • łuskany słonecznik – 6 łyżek,
  • sezam – 3 łyżki,
  • łuskane pestki dyni – 1,5 łyżki.

Przygotowanie: 

W dużej misce łączymy ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Mieszamy je starannie przy użyciu dłoni, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.

Następnie, odstawiamy uzyskaną mieszankę w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Blachy, w których będzie wypiekany chleb powinniśmy posmarować oliwą i posypać bułką tartą. Kolejno umieszczamy w nich przygotowane wcześniej ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.

Chleb pieczemy około 45-50 minut. Po upieczeniu chleba należy wyjąć go z piekarnika i ostudzić. Kolejno rozkroić, posmarować masłem lub delektować się pieczywem bez dodatków.

Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!