Przepis na pyszny farsz warzywny do naleśników. Na prośbę rodziny robiłam je trzy dni z rzędu.

Naleśniki z farszem warzywnym to doskonały i smakowity sposób na zdrowy oraz pełnowartościowy posiłek.

Zazwyczaj trudno jest przekonać dzieci do jedzenia warzyw, ale można  „przemycić witaminy” zawijając je w cieście naleśnikowym. Taki obiad jest wyśmienity i pełen różnych walorów smakowych.

Dodatkowo jego wykonanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne! Wystarczy, że przygotujemy warzywny farsz i nasze ulubione, dowolne naleśniki.

Składniki na farsz:

  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 100 g twardego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku, dokładnie umyć i obrać wszystkie warzywa. Marchew zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę.

Na rozgrzanej patelni z olejem, dusić pod przykryciem przygotowane warzywa, aż staną się miękkie, przez ok. 10 minut. Jeżeli marchew jest zbyt sucha, można dolać kilka kropel wody.

Kiedy warzywa będą odpowiednio usmażone, dodać jajka i wszystko wymieszać. Następnie doprawić całość solą i pieprzem do smaku i gotować przez 5-6 minut, nie zapominając o mieszaniu.

Po tym czasie ściągnąć farsz z patelni i ostudzić. Ser potrzeć na tarce i zmieszać z warzywnym nadzieniem.

Ostatnim krokiem jest przygotowanie naleśników, najlepiej na bazie mąki, jajek i mleka, ale można wykorzystać dowolną recepturę. Farsz nakładać na ciasto i zwijać w rulon bądź składać w kształt trójkąta.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!