Świetny przepis na „Garnek Karpacki” – proste danie które zachwyci każdego smakosza

Szukasz sprawdzonego przepisu na smaczne, jednogarnkowe danie? Garnek karpacki to idealna propozycja dla Ciebie!

Każda zabiegana pani domu wie, że dania jednogarnkowe to sprawdzony sposób na obiad szybki, sycący, a do tego łączący w sobie cechy rozgrzewających zup oraz znanych i lubianych drugich dań. Do ich przygotowania potrzebne nam tylko jedno naczynie, a wybierając ładny garnek, możemy śmiało serwować w nim nasz obiad rodzinie i gościom zgromadzonym przy wspólnym stole.

Poniżej zamieszczamy przepis na wyśmienity Garnek karpacki – danie z pozoru proste, ale które zachwyci nawet największych smakoszy!

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • kilogram ziemniaków
  • kilogram mięsa wieprzowego (nada się szynka bądź łopatka)
  • 400 gram czerwonej fasoli
  • jedna, średniej wielkości cebula
  • 500 gram marchwi
  • sześć stołowych łyżek przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz i liście laurowe w preferowanej ilości
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej, wedle uznania)
  • natka pietruszki
  • odrobina oliwy

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać, umyć i skroić w kostkę. Następnie podsmażyć je do zarumienienia w oleju na głębokiej patelni, ewentualnie w woku.

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Do przecieru pomidorowego dodać wyciśnięty czosnek, po czym wymieszać. Cebulę skroić na cienkie talarki. Marchew zetrzeć na tarce ( najlepiej na oczkach średniej grubości).

Gdy ziemniaki na patelni się zarumienią, dodać do nich skrojoną cebulę i wymieszać całość. Gdy z kolei cebula się zarumieni, do warzyw dodać mięso. Całość ponownie wymieszać, dodając sól i pieprz wedle uznania. Składniki smażyć na średnim ogniu do 5 minut.

Następnie na patelnię wrzucić pieczarki, marchew i czerwoną fasolę i znów całość ponownie wymieszać, smażąc kolejne 5 minut.

Potem zawartość patelni przekładamy do glinianego naczynia. Zapełniamy 3//4 jego objętości. Całość zalewamy 2 l wody i dodajemy liście laurowe, przecier pomidorowy, szczyptę pieprzu i posiekaną natkę pietruszki. Wodę z przesmażonymi składnikami podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia!

Po podgrzaniu garnek zakryty pokrywką wkładamy do nienagrzanego piekarnika i nasze danie dusimy około 50 minut w temperaturze około 180 stopni.

Po upływie tego czasu nasz Garnek karpacki jest gotowy do spożycia. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!