Szukasz sprawdzonego przepisu na smaczne, jednogarnkowe danie? Garnek karpacki to idealna propozycja dla Ciebie!
Każda zabiegana pani domu wie, że dania jednogarnkowe to sprawdzony sposób na obiad szybki, sycący, a do tego łączący w sobie cechy rozgrzewających zup oraz znanych i lubianych drugich dań. Do ich przygotowania potrzebne nam tylko jedno naczynie, a wybierając ładny garnek, możemy śmiało serwować w nim nasz obiad rodzinie i gościom zgromadzonym przy wspólnym stole.
Poniżej zamieszczamy przepis na wyśmienity Garnek karpacki – danie z pozoru proste, ale które zachwyci nawet największych smakoszy!
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- kilogram ziemniaków
- kilogram mięsa wieprzowego (nada się szynka bądź łopatka)
- 400 gram czerwonej fasoli
- jedna, średniej wielkości cebula
- 500 gram marchwi
- sześć stołowych łyżek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz i liście laurowe w preferowanej ilości
- 2 ząbki czosnku (lub więcej, wedle uznania)
- natka pietruszki
- odrobina oliwy
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obrać, umyć i skroić w kostkę. Następnie podsmażyć je do zarumienienia w oleju na głębokiej patelni, ewentualnie w woku.
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Do przecieru pomidorowego dodać wyciśnięty czosnek, po czym wymieszać. Cebulę skroić na cienkie talarki. Marchew zetrzeć na tarce ( najlepiej na oczkach średniej grubości).
Gdy ziemniaki na patelni się zarumienią, dodać do nich skrojoną cebulę i wymieszać całość. Gdy z kolei cebula się zarumieni, do warzyw dodać mięso. Całość ponownie wymieszać, dodając sól i pieprz wedle uznania. Składniki smażyć na średnim ogniu do 5 minut.
Następnie na patelnię wrzucić pieczarki, marchew i czerwoną fasolę i znów całość ponownie wymieszać, smażąc kolejne 5 minut.
Potem zawartość patelni przekładamy do glinianego naczynia. Zapełniamy 3//4 jego objętości. Całość zalewamy 2 l wody i dodajemy liście laurowe, przecier pomidorowy, szczyptę pieprzu i posiekaną natkę pietruszki. Wodę z przesmażonymi składnikami podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia!
Po podgrzaniu garnek zakryty pokrywką wkładamy do nienagrzanego piekarnika i nasze danie dusimy około 50 minut w temperaturze około 180 stopni.