Ciasto na kefirze – przygotujesz je w 5 min. Szybko i smacznie
13
Niespodziewani goście mogą zaskoczyć każdego. Brak możliwości zaoferowania im czegoś słodkiego do kawy lub herbaty bywa dla gospodarza stresujący.
Na szczęście istnieją wyjątkowo proste przepisy na smakołyki. Jednym z nich jest pomysł na ciasto na kefirze z rodzynkami. Wykonanie go jest wyjątkowo proste, a uzyskany przysmak należy do najlepszych opcji zawierających rodzynki.
Stworzone z tego przepisu ciasto będzie puszyste, delikatne i przepyszne. Jego ogromną zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Ponadto nie wymaga brudzenia wielu naczyń ani zbędnego zamieszania.
Prosty przepis zachwyci zarówno domowników jak i gości. Ciasto doskonale sprawdzi się na co dzień i podczas świąt.
Potrzebne składniki to:
2 jajka,
1 szklanka kefiru,
0,5 szklanki cukry,
2 szklanki mąki pszennej,
100 g rodzynek,
1 łyżka masła,
10 g proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Stworzenie tego ciasta nie wymaga dodatkowego czasu na wyrośnięcie lub schłodzenie w lodówce, dlatego jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut.
Zacznij od wymieszania blenderem lub mikserem jajek, cukru oraz kefiru. Następnie, stopniowo i powoli, dodawaj mąkę stale mieszając. Ostatnimi dodatkami są proszek do pieczenia i rodzynki, które wystarczy wrzucić do istniejącej już masy i z nią połączyć.
Tak przygotowane ciasto należy wylać do wysmarowanej masłem formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego!