Zapiekanka ziemniaczana z mielonym. Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Teraz robię ją tylko w ten sposób.

Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Oto on! Zapiekanka z mięsem mielonym!

Składniki:

  • ziemniaki 2 kg
  • cebula 1 sztuka
  • kwaśna śmietana 3 łyżki
  • mielona wołowina 800 g
  • masło 50 g
  • koncentrat pomidorowy 70 g
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Mięso doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę i wymieszać.

Mięso podsmażyć na patelni. Dodać koncentrat pomidorowy. Jeśli mięso jest suche można dodać trochę wody. Do ziemniaków dodać masło. Ubić na puree. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.

Na dnie formy wyłożyć równomiernie ziemniaki. Na wyłożonych ziemniakach, ułożyć smażone mięso mielone. Wyrównać powierzchnię zapiekanki.

Górę dania przebić nożem w kilku miejscach i posmarować kwaśną śmietaną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piecz zapiekankę około 40 minut, aż uzyska złoty kolor.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to idealny pomysł na smaczny, a za razem prosty obiad. Nie jest trudna do wykonania, a swoim smakiem z pewnością podbije nie jedno podniebienie. Do kwaśnej śmietany można dodać starty ser żółty, co sprawi, że zapiekanka będzie jeszcze smaczniejsza.

Będzie idealnym daniem zarówno na niedzielny obiad, jak i rodzinne i przyjacielskie spotkania. Czasem warto poeksperymentować w kuchni, aby uzyskać tak pyszne danie. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!