Ptasie mleczko: Niezapomniany smak dzieciństwa. Deser, który robię prawie w każdy weekend

Ptasie mleczko zna chyba każdy. To deser, który kojarzymy z reklamami w telewizji. Jednak nic nie może się równać z deserem, który przygotujemy samodzielnie w domu. Ptasie mleko wykonane samodzielnie rozpływa się w ustach i smakuje niepowtarzalnie

Dzieci uwielbiają słodkości. Zamiast, więc faszerować maluchy kupnymi słodyczami, przygotujmy ich wersje domowe. Wbrew pozorom przygotowanie domowych wersji znanych słodkości nie wymaga wiele czasu. Poradzą sobie z tym, również laicy kulinarni.

Plasie mleczko – składniki

  • 3 białka jaj
  • mleko skondensowane niesłodzone
  • 140 g cukru
  • 50 g masła
  • opakowanie żelatyny (15g)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 gorzkie czekolady

Ptasie mleczko – przygotowanie

Żelatynę zalewamy 4 litrami wody i po wymieszaniu odstawiamy na bok. Formę do ciasta (najlepiej szklaną o wymiarach 35×25 cm) wykładamy folią spożywczą, opcjonalnie papierem do pieczenia. W garnku zagotowujemy mleko i masło, gotując do rozpuszczenia tłuszczu.

Tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę przekładamy do rondelka i dodajemy do niej 70 g cukru. Musimy pilnować, by mieszanka się nie zagotowała, a składniki odpowiednio rozpuściły.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając do niej stopniowo pozostały cukier. Po ubiciu piany, wlej do niej cukier i żelatyną i mikserem na małych obrotach wymieszaj dokładnie.

Następnie dodaj mleko z masłem i całość wymieszaj. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.

Tak przygotowaną masę wlej do formy i odstaw do lodówki. W tym czasie, w kąpieli wodnej rozpuść dwie gorzkie czekolady. Przestudzoną czekoladą polej mleczną piankę. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!