Szybka i prosta zapiekanka ziemniaczana po ukraińsku. 15 min i gotowe, smak nie do opisania

Nie masz pomysłu na obiad i nie chce Ci się stać przy garnkach? Spróbuj tej pysznej i szybkiej zapiekanki z ziemniakami, cukinią i boczkiem! Na jej wykonanie potrzebujesz zaledwie 15-20 minut.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków (najlepiej młodych),
  • 1 duża bądź 2 mniejsze cukinie,
  • 200 g boczku w kawałku,
  • 3-4 ząbki świeżego czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Umyć cukinie i pokroić na plastry – około 5 mm grubości. Przełożyć do miski, osolić i odstawić na 20 minut, aby wypuściła sok. Następnie umyć ziemniaki – młodych, podobnie jak cukinii, najlepiej nie obierać.

Pokroić w plasterki o grubości około 0,3 cm i przełożyć do osobnego naczynia. Kolej na boczek – pokroić go wzdłuż na cienkie paski. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem słonecznikowym przełożyć cukinię, która stanowi podstawową, pierwszą warstwę zapiekanki.

Kolejno rozłożyć obrany i pokrojony w bardzo cienkie plasterki czosnek. Sprawi on, że cukinia nabierze wyrazistego smaku. Na czosnek ułożyć paski boczku, a na koniec ziemniaki. Tak przygotowaną konstrukcję dokładnie osolić i popieprzyć na wierzchu oraz posypać posiekaną natką pietruszki.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, przykryć zapiekankę folią i piec ją przez około 20 minut. Na końcu zdjąć folię i ponownie włożyć zapiekankę na 20 minut do piekarnika, aby nabrała koloru. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!