Nadzwyczajne właściwości liści orzecha. Wyleczysz nimi poważne schorzenia. Mamy przepis na leczniczy napar.

Miłośników orzechów nie brakuje. W naszym kraju szczególnie popularne są te włoskie, które zbieramy jesienią. Nie wszyscy zdają sobie jednak świadomość z tego, że niezwykle cennym surowcem są także liście orzecha włoskiego.

Zawierają one ogromne ilości cennych dla zdrowia olejków eterycznych, witamin i flawonoidów. Dlaczego więc z nich nie skorzystać?

Wysoka zawartość wymienionych wyżej związków sprawia, że liście orzecha włoskiego charakteryzują się niezwykle wszechstronnym działaniem. Działają silnie przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Ponadto, przypisać im można właściwości ściągające.

Z tego też względu liście mogą pomóc osobom borykającym się z trądzikiem. Będą także doskonałym rozwiązaniem w przypadku walki z biegunkami oraz schorzeniami układu pokarmowego. Kiedy należy zebrać liście orzecha włoskiego?

Odpowiednią na to porą będą miesiące maj oraz czerwiec. Korzystajmy jednak tylko ze zdrowych liści. Unikajmy tych z plamami, bo nie będą zawierały tylu cennych właściwości. Liści należy starannie wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Surowiec jakim są liście orzecha włoskiego posłuży nam do przygotowania naparu. W tym celu należy zalać łyżkę suszu 250 ml wrzącej wody. Napar będzie zaparzał się aż godzinę, dlatego musimy uzbroić się w cierpliwość…

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!