Bierzemy 2 piersi z kurczaka i smażymy je na oleju czosnkowym z miodem. Szybki przepis, a mięso jest smaczniejsze niż grillowane.

Olej czosnkowy z dodatkiem miodu zamienia nawet najzwyklejszą pierś z kurczaka w kulinarne arcydzieło. Mięso będzie bardziej soczyste i smaczniejsze niż grillowane.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/4 łyżeczki czerwonej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub białego octu
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki stołowe hl. mąka
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 60 ml (1/4 szklanki) wywaru z kurczaka lub wody
  • pietruszka

Dodatkowo:

  • Ziemniaki
  • Ryż
  • Tłuczone ziemniaki
  • Świeże warzywa
  • Grillowane warzywa

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój wzdłuż na cieńsze plasterki i lekko ubij. Następnie posolić, popieprzyć i skropić oliwą, aby mięso lepiej wchłonęło przyprawy. Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w mące.

Teraz rozpuść masło na rozgrzanej patelni. Dodać kurczaka i smażyć po 5 minut z każdej stronyNastępnie wyjmij mięso z patelni.

Do tej samej patelni dodaj drobno posiekany czosnek. I dodaj kolejny kawałek masła do czosnku. Dodaj ostrą paprykę, przykryj miodem i sosem sojowym.

Następnie wlej ocet, bulion. Gotuj przez 2 minuty i włóż kurczaka do powstałego oleju czosnkowego.

Gotuj przez kolejne 5 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Rozłóż sos na piersi kurczaka.

Na sam koniec dodaj do mięsa drobno posiekaną natkę pietruszki i podawaj. Jako dodatek możemy wybrać ziemniaki, ryż, puree ziemniaczane lub warzywa. Życzymy smacznego! 🙂

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!